Η καλλιέργεια της τομάτας (Μέρος 1ο)

Η τομάτα μπορεί να καλλιεργηθεί με ποικίλους τρόπους.

Από την παραδοσιακή μορφή καλλιέργειας στο έδαφος της υπαίθρου χωρίς κάλυψη,  μέχρι και την εντατική καλλιέργεια σε υποστρώματα με τεχνικό κλίμα σε θερμοκήπιο η τομάτα μπορεί να δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα και ικανοποιητικές παραγωγές.

Το ύψος της παραγωγής φυσικά εξαρτάται από τις καλλιεργητικές πρακτικές του παραγωγού και τις εισροές που επιτρέπει στην καλλιέργεια.

Η τομάτα είναι η καλλιέργεια που ακολουθεί τον κανόνα ” ότι δίνεις, παίρνεις”.

Συνθήκες ανάπτυξης

Η τομάτα  όπως και τα περισσότερα φυτά,  προτιμά εδάφη μέσης σύστασης,  πλούσια σε οργανική ύλη και με καλή στράγγιση.

Η καλύτερη ανάπτυξη έρχεται σε ουδέτερο pH 6-7 διότι στα όξινα εδάφη συνήθως εμφανίζει προβλήματα τροφοπενιών.

Ένα άλλο εξίσου βασικό στοιχείο για την τομάτα είναι η θερμοκρασία του περιβάλλοντος στο οποίο αναπτύσσεται, ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης που βρίσκεται έχει και τις κατάλληλες προτιμήσεις.

Θερμοκρασίες από 10 έως 30 βαθμούς κελσίου μπορούν να προσφέρουν ικανοποιητική ανάπτυξη παρόλο που μία σταθερή θερμοκρασία ημέρας περίπου στους 20 βαθμούς θα έδινε τα βέλτιστα αποτελέσματα. Αυτό φυσικά μπορεί να ελεγχθεί μόνο σε τεχνητά κλίματα μέσα σε θερμοκήπιο.

Άρδευση

Η άρδευση είναι μία μεταβλητή που ίσως οι περισσότεροι,  κυρίως αρχάριοι , παραγωγοί δεν γνωρίζουν σε βάθος.

Από τη μία πλευρά η άρδευση είναι απαραίτητη για μία σωστή παραγωγή αλλά από την άλλη η δόση του νερού που χορηγούμε στην καλλιέργεια δεν πρέπει να είναι σταθερή ούτε και τυχαία , ανάλογα το βλαστικό στάδιο θα πρέπει να προσαρμόζεται και φυσικά να
ακολουθεί ένα πρόγραμμα για να αποφεύγουμε αβιοτικές καταπονήσεις με ολέθρια αποτελέσματα από σχισίματα του καρπού κ.α. .

Αν σας άρεσε το πρώτο μέρος του άρθρου μείνετε συντονισμένοι διότι στο δεύτερο μέρος θα μιλήσουμε για την λίπανση της τομάτας  τη χρήση των βιοδιεγερτών στην καλλιέργεια και θα αναλύσουμε γιατί ο νέος καινοτόμος βιοδιεγέρτης VIUSID agro με αντιική δράση μπορεί να γίνει ένας απαραίτητος σύμμαχος στην καλλιέργεια μειώνοντας το ρίσκο και αυξάνοντας ραγδαία  την παραγωγή