Η καρπόδεση της ελιάς (Μέρος 1ο)

Η ελιά

Το αγαπημένο δέντρο όλων των Ελλήνων,  εδώ και χιλιάδες χρόνια αποτελεί πηγή έμπνευσης της Ελληνικής κουλτούρας και φυσικά συμμετέχει ενεργά στην αύξηση του γεωργικού εισοδήματος παρά τις μεγάλες δυσκολίες που παρουσιάζει η εμπορική εκμετάλλευση του.

Η Ελλάδα ανήκει στις πιο δυνατές χώρες παγκοσμίως στην εκμετάλλευση του ελαιόδεντρου και παρά τα μειονεκτήματα που παρουσιάζει το εξαγωγικό της προφίλ , οι Έλληνες παραγωγοί έχουν αναπτύξει διάφορες τεχνικές για την αξιοποίηση της καλλιέργειας αλλά και όλων των παραγομένων προϊόντων όπως βρώσιμη ελιά, ελαιόλαδο,  πάστα ελιάς κ.α..

Τι είναι η καρπόδεση

Η παραγωγή χωρίζεται σε αρκετά βήματα  όπως η φύτευση,  η διαμόρφωση,  η λίπανση η άρδευση , η συγκομιδή και άλλες,  και κάθε βήμα έχει τα δικά του στάδια μέσα στη χρονιά.

Ένα από τα βασικότερα στάδια κάθε χρόνο , κατά το οποίο ο παραγωγός έχει το μεγαλύτερο άγχος, είναι η καρπόδεση.

Η καρπόδεση είναι το στάδιο που ακολουθεί την ανθοφορία και φυσικά είναι το στάδιο το οποίο θα μας δώσει μία εικόνα σχετικά με την αναμενόμενη παραγωγή της φετινής αλλά και της επόμενης χρονιάς.

Όταν τα δέντρα μπουν στην διαδικασία της πλήρης άνθησης τότε για λίγες μόνο ημέρες λαμβάνει χώρα η επικονίαση (μεταφορά  γύρης) στη συνέχεια η γονιμοποίηση η οποία θα υποδείξει σε ποια άνθη θα γίνει η καρπόδεση ανάλογα φυσικά την επιτυχία της.

Από τι εξαρτάται

Η καρπόδεση σαν διεργασία εξαρτάται από μεγάλο αριθμό παραγόντων,  και μία καλή από μια άσχημη χρονιά μπορεί να διακριθεί στις λεπτομέρειες.

Ο στόχος μας είναι να γίνει η καρπόδεση σε περίπου 1,5% των συνολικών ανθέων που δημιούργησε το δέντρο.

Ένας βασικός σύμμαχος για εκείνη την εποχή είναι φυσικά ο καιρός.

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες όπως και οι δυνατοί άνεμοι μπορούν να ρίξουν σημαντικά το ποσοστό αυτό και να αποδυναμώσουν σημαντικά το δέντρο.

Επίσης η θρεπτική κατάσταση του δέντρου την συγκεκριμένη στιγμή όπως και το σύνολο των επεμβάσεων που θα κάνουμε το προηγούμενο διάστημα με λιπάνσεις ή χρήση βιοδιεγερτών μπορεί να βοηθήσουν θεαματικά την καρπόδεση.

Τέλος, η υγρασία του εδάφους πρέπει να βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Σε περίπτωση που οι βροχές δεν καλύπτουν τις ανάγκες μας τότε ένα πότισμα θα βοηθούσε αρκετά.

Στο δεύτερο μέρος του άρθρου θα αναλύσουμε το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα βιοδιεγερτικά προϊόντα όπως το VIUSID agro με σκοπό την αύξηση της καρπόδεσης και κατά συνέπεια της συνολικής παραγωγής του δέντρου.